MAUL - Al meer dan 100 jaar ideeën voor het kantoor

"Ik ben zo vrij u mede te delen dat ik hier een metaalwarenfabriek heb gevestigd, die is uitgerust met de nieuwste en beste machines en die zich onder meer zal bezighouden met de vervaardiging van eersteklas kantoorbenodigdheden".

Met deze woorden van de oprichter van het bedrijf begon de geschiedenis van MAUL meer dan 100 jaar geleden. Als ervaren gereedschapsmaker bouwde Jakob Maul in zeer korte tijd een succesvol bedrijf op, waarin de medewerkers zich samen met de bedrijfsleiding inzetten voor de hoogste kwaliteit en nieuwe ideeën.

Vandaag de dag zijn wij een van de meest innovatieve fabrikanten van specialistische kantoorartikelen en een van de modernste bedrijven in de branche. Ongeveer 190 medewerkers produceren op twee locaties in Duitsland. Al onze kunststofproducten worden in Kirchen geproduceerd, de vestiging in Zell is verantwoordelijk voor de metaalproducten.

Het familiebedrijf wordt nu geleid door de 4e generatie en wordt gekenmerkt door gedeelde waarden, open samenwerking en een duurzaam, continu bedrijfsbeleid.

De vaardigheden van onze medewerkers, gecombineerd met een innovatieve geest en productie in eigen huis. Wij kunnen snel en flexibel reageren op marktontwikkelingen en op de wensen van onze klanten. Het gaat niet om snelle, kortetermijnoplossingen, maar om goede, veilige, creatieve producten. In overeenstemming met onze bedrijfsfilosofie doen we dit al meer dan 100 jaar.

Innovatie. Idee. Functie. Ontwerp.

Whiteboard 2000 MAULpro
Flipchart MAULpro Flip2use
LED-Tischleuchte MAULprimus

Onze functionele claim

Onze producten zijn fantasierijk en zeer functioneel. Een intern team van hooggekwalificeerde ontwikkelaars werkt hard aan nieuwe producten. Op die manier wordt een idee in de kortst mogelijke tijd een afgewerkt merkproduct. En omdat alles van ontwerp tot productie in eigen huis gebeurt, zijn duurzaamheid en topkwaliteit tegelijk verzekerd. MAUL investeert veel in innovaties.

Zo was MAUL in staat de eerste weegschaal op zonne-energie te ontwikkelen. Dit was geen vanzelfsprekendheid, want het energieverbruik voor het weegproces moest van tevoren met een factor 320 worden teruggebracht tot een minieme 0,000042 watt. MAUL presenteerde ook de eerste weegschaalbehuizing uit één soort materiaal. Alle onderdelen zijn met plug- en snapverbindingen gemonteerd, wat latere recycling mogelijk maakt.

Whiteboards met horizontale uitlijning door middel van excentrische elementen, verwarmde voetensteunen, het eerste ergonomische flipchart - er zijn geen grenzen aan de verscheidenheid van ideeën van MAUL. Ongeveer 50 geregistreerde ontwerpen en patenten alleen al in de laatste 25 jaar zijn het bewijs van MAUL's innovatieve kracht. Nieuwe producten zijn al in de maak - wees nieuwsgierig!

Onze ontwerpclaim

Wat goed werkt, moet er natuurlijk ook goed uitzien: wij hechten veel belang aan een uitstekend design. De vele designprijzen die wij tot dusver voor onze producten hebben gekregen, zetten ons aan tot nog betere prestaties.

MAUL werkt met externe ontwerpers om altijd bij te blijven met de laatste trends. De functionaliteit mag daar niet onder lijden en dat maakt de taak zo uitdagend. Bij de MAULprimus bijvoorbeeld, moet de armatuurkop ook als koellichaam fungeren om de warmte van de ledlamp af te voeren.

Om dergelijke uitdagingen op een aantrekkelijke manier te kunnen oplossen, werkt onze eigen ontwikkelingsafdeling nauw samen met de ontwerpers. De resultaten zijn indrukwekkend.

Kwaliteit - Hoogwaardig en getest

MAUL High Quality
TÜV Thüringen - Geprüfte Sicherheit - GS Zeichen
MAUL 30 Jahre Garantie

Om onze eersteklas kwaliteit te bereiken, begeleiden wij de hele levenscyclus van het product met testprocedures en controles. Dit begint al bij de selectie van leveranciers en materialen. De fabriekscertificaten van de leveranciers documenteren de materiaaleigenschappen en samenstellingen. Alle materialen voldoen aan de toepasselijke verordeningen en richtlijnen, zoals de REACH-verordeningen voor kunststoffen en verven. Productspecifieke inspectieplannen garanderen de hoge kwaliteitsnorm van de inspectie van de inkomende goederen en de inspecties tijdens de productie.

Nieuwe en ook bestaande producten worden in het eigen kwaliteitslaboratorium intensief getest en gecontroleerd op belastbaarheid, duurzaamheid en veiligheid. Op basis van de testresultaten zijn betrouwbare garanties mogelijk over de levensduur en de prestaties van onze producten. Materiaaltests door externe, gerenommeerde instituten ronden het alomvattende MAUL-kwaliteitsconcept af. Een proces van voortdurende verbetering is opgezet om steeds een stap voor te blijven.

Rolf Jourdan, technisch manager en verantwoordelijk voor het kwaliteitsbeheer: "Wij kunnen betrouwbare garanties geven voor de levensduur en de prestaties van onze producten."

Bij verlichtingsarmaturen bijvoorbeeld houden wij ons aan meer dan 25 wetten, richtlijnen, verordeningen en normen. Als merkbedrijf worden wij afgemeten aan onze betrouwbaarheid. Daarom stellen wij juist aan onze armaturen uitzonderlijk hoge kwaliteitseisen. Alleen op die manier kunnen wij de veiligheid en een uniforme kwaliteitsnorm voor het hele gamma overtuigend garanderen.

Duurzaamheid - De natuur in het vizier

Wij weten wat wij het milieu verschuldigd zijn, nu en in de toekomst. Met locaties midden in het Odenwald en Westerwald zijn wij nauw verbonden met de natuur. Traditie en moderniteit gaan hier in de beste zin van het woord samen.

Naast onze verantwoordelijkheid ten aanzien van werknemers, collega's en partners, richten wij ons ook op de ecologische aspecten van duurzaam handelen. Van het idee tot de recycling, wij streven systematisch naar duurzaamheidsdoelstellingen gedurende de hele levenscyclus van onze producten.

Al in de ontwikkelingsfase wordt bewust gekozen voor milieuvriendelijke materialen. Gerecycled materiaal krijgt de voorkeur, op voorwaarde dat de veiligheid en stabiliteit van de producten niet in het gedrang komen.

Ons inkoopteam streeft naar langdurige, eerlijke en respectvolle relaties met onze leveranciers. Wij toetsen duurzame aspecten systematisch in een selectieproces. Kinderarbeid en discriminatie op grond van ras, geslacht of godsdienst zijn uitgesloten en er wordt gevraagd naar de naleving van maximale arbeidstijden en normen voor veiligheid en gezondheid.

De productie in de fabrieken van Zell en Kirchen vindt plaats volgens hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen. Onze machines worden permanent onderhouden, geoptimaliseerd en zo nodig vernieuwd om ruimschoots te voldoen aan de huidige milieu- en veiligheidsrichtlijnen en om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Verpakkingsontwerp vindt plaats in het kader van productontwikkeling. Het doel is veilige verpakkingen te ontwikkelen met een zo klein mogelijk volume en gemaakt van zo duurzaam mogelijke materialen. Wij optimaliseren regelmatig onze verpakkingsoplossingen in nauwe samenwerking met onze verpakkingsleveranciers.

Bij de toepassing worden al onze producten verenigd door de eis van hoge kwaliteit (de best mogelijke in elke prijsklasse), functionaliteit, gebruiksgemak, prestaties en veiligheid. Dit resulteert in een lange levensduur van het product, waardoor hulpbronnen worden gespaard en de CO2-uitstoot op lange termijn tot een minimum wordt beperkt.

Na een lange levensduur van het product komt het aan op optimale recycling. Al in de ontwikkelingsfase geven wij de voorkeur aan ontwerpen die geschikt zijn voor recycling in overeenstemming met de VDI-richtlijn. Het aspect van demontagevriendelijk ontwerp is in aanmerking genomen door schroef- en klikverbindingen. Veel onderdelen van identieke materialen komen in het recyclingproces terecht.

Wij doen dit en nog veel meer uit overtuiging. Het beste is om ons te bezoeken en het met eigen ogen te zien. Wij gaan zorgvuldig met de dingen om en richten ons op duurzame waarden. Wanneer u een MAUL-product koopt, weet u dat het is vervaardigd met een minimale impact op het milieu.

MAUL-brochure over duurzaamheid

Meer details en lopende projecten vindt u hier

MAUL Nachhaltigkeitsbroschüre

Sociale verantwoordelijkheid - De focus ligt op mensen

We hebben allemaal behoefte aan een duurzame samenleving die het waard is om in te leven. Dit kan alleen worden gerealiseerd in een gemeenschap die duurzame sociale verantwoordelijkheid op zich neemt.

Naast het ondernemerschap maakt de zorg voor de werknemer sinds 1912 deel uit van de filosofie van MAUL. Zo heeft het behoud van banen altijd een hogere prioriteit dan pure winstmaximalisatie. Personeelsgerichtheid en een eerlijke en verantwoordelijke omgang met klanten, partners en leveranciers zijn vanaf 1912 tot op heden belangrijke onderdelen van de strategie geweest.

Toen...

Uit het memorandum ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de firma Jakob Maul in 1937: "Het diepe sociale gevoel van dhr. Maul is ook een sterke hoeksteen waarop het vertrouwen is gebouwd".

In de bijna honderd jaar dat het bedrijf bestaat, zijn de eigenaars altijd overtuigd geweest van de noodzaak van sociaal engagement. Al in de jaren 1930 richtte oprichter Jakob Maul een steunfonds op voor werknemers in nood. Bovendien financierde hij woonhuizen die fabrieksarbeiders kochten, ondersteund door gunstige betalingsvoorwaarden. Brandstoffen werden tegen kostprijs geleverd. Er waren gezamenlijke recreatieve mogelijkheden voor ontspanning.

... En vandaag

Werknemersoriëntatie is verankerd in alle onderdelen van het bedrijf. Vlakke hiërarchieën zorgen voor directe contacten en snelle beslissingen. De nadruk ligt op het bevorderen van persoonlijke verantwoordelijkheid. Zonder langdurige coördinatieprocessen, maar met een hoge mate van motivatie en identificatie met eigen acties. Op deze manier is het mogelijk mondige en verantwoordelijke 'ondernemers' in het bedrijf te creëren. Dit heeft voordelen voor iedereen - het bedrijf en de werknemer.

Procesorganisatie en groepswerk zijn ingevoerd, flexibele werktijdmodellen vergemakkelijken het combineren van werk en privéleven. De bonuscompensatie en de winstdeling stimuleren de inzet van het individu in het team.

Kwalificatie is voor ons van groot belang; opleiding en bijscholing, alsmede educatieve partnerschappen maken deel uit van onze dagelijkse bedrijfsactiviteiten. MAUL verzorgt opleidingen op vier verschillende gebieden Ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan heeft MAUL onder meer plaatselijke scholen gesteund om de bevordering van jong talent in de regio te versterken. Er worden regelmatig externe en interne cursussen georganiseerd.

Al sinds 1977 spant de onderneming zich in om zwaar gehandicapten in het beroepsleven te integreren. In de fabriek van Kirchen werken momenteel verscheidene gehandicapten en zes zwaar gehandicapte werknemers.

Daartoe is MAUL ook op andere gebieden betrokken, bijvoorbeeld door regelmatige opdrachten aan Lebenshilfe-workshops of de bevordering en ondersteuning van schoolgroepen, b.v. in het kader van informatie-evenementen of stages. Dit werd beloond met de staatsprijs van Rijnland-Palts voor de voorbeeldige tewerkstelling van zwaar gehandicapten.

Werknemersgroepen bevorderen de samenwerking in teamverband. Gezamenlijke inkoopvoordelen tijdens werktijd zorgen voor minder druk op de portemonnee van alle werknemers.

Een breed aanbod op het gebied van preventieve gezondheidszorg ondersteunt de gezondheid van de werknemers. Belangstellenden kunnen tegen een gereduceerd tarief trainen in een sportschool, deelnemen aan een loopclub of deelnemen aan bijscholing op het gebied van voeding, ergonomie of ontspanning.

Het resultaat: Het aantal werkjubilea bij MAUL is bijzonder hoog en het personeelsverloop bijzonder laag.

Duitsland als vestigingsplaats - verantwoordelijkheid voor de toekomst

Wij ontwikkelen en produceren in Duitsland uit overtuiging. MAUL-producten worden op twee locaties vervaardigd op een totale oppervlakte van 18.000 m². Onze kunststofproducten worden in Kirchen (Sieg) geproduceerd, terwijl de vestiging Bad König/Zell in het Odenwald verantwoordelijk is voor de metaalproducten. Voorbeelden zijn flipcharts, elektronische brievenweegschalen, lampen of boekensteunen.

Ultramoderne productiefaciliteiten, een eigen ontwikkelingsafdeling en een eigen gereedschapmakerij staan garant voor snelle ontwikkelingstijden en eersteklas producten. Onze gekwalificeerde professionals zorgen voor flexibiliteit en efficiëntie. De transparantie van het productieproces dat wij aanbieden is ongeëvenaard. Iedereen kan de kwaliteit van onze productieprocessen ter plaatse met eigen ogen zien.

Door de procesketen in eigen handen te houden, kunnen wij de duurzaamheid en veiligheid van onze productie en onze producten garanderen. Verantwoordelijkheid voor werknemers maakt al sinds 1912 deel uit van de filosofie van MAUL.

Initiatief Duitsland als vestigingsplaats

Als stichtend lid van het initiatief "Duitsland als vestigingsplaats - Verantwoordelijkheid voor de toekomst", zetten wij ons in voor Duitsland als vestigingsplaats voor bedrijven. Wij produceren hier, betalen hier belasting en investeren hier - voor een succesvolle toekomst voor Duitsland.

Net als MAUL komen de bij het initiatief aangesloten bedrijven uit de kantoorsector en zijn het middelgrote familiebedrijven. Alle produceren en distribueren merkproducten van hoge kwaliteit met een hoge mate van innovatie, die staan voor prestaties, kwaliteit, inventiviteit en betrouwbaarheid.

Het initiatief richt zich echter niet op de producten, maar op de bedrijven zelf - bedrijven die zich inzetten voor Duitsland als vestigingsplaats. Deze bedrijven investeren in de opleiding van jongeren en in het creëren en behouden van banen. Ondernemingen die Duitsland als vestigingsplaats steunen met hun belastingen.

Door producten van deze fabrikanten te kopen, kunnen consumenten er zelf toe bijdragen dat hun kinderen een opleiding krijgen, dat arbeidsplaatsen gecreëerd worden en behouden blijven, dat belastinggeld in Duitsland blijft en dat in ons land wordt geïnvesteerd. Door deze producten te kopen, investeert ieder individu in zijn of haar eigen toekomst.

Bedrijven van het initiatief Locatie Duitsland:

Officiële website: StandortDeutschland.org