MAUL - al meer dan honderd jaar een succesverhaal

Generatie I - De stichting van het bedrijf

Jakob Maul, Oprichter 1912

Met veel ideeën in zijn bagage vestigde de 45-jarige meester-gereedschapsmaker Jakob Maul zich in 1912 in een watermolen in Bad König en vervaardigde daar met een klein team metalen kantoorapparatuur. De waterkracht die op het terrein beschikbaar was, bood het voordeel dat het zijn eigen elektriciteit kon opwekken, aangezien er in die tijd geen openbaar elektriciteitsnet was.

Met drie slotenmakers en een ongeschoolde arbeider werden aanvankelijk de werktuigen voor de machinale vervaardiging van kantoorartikelen vervaardigd. Daartoe moest Jakob Maul elke werknemer zelf opleiden, want er waren geen gereedschapsmakers beschikbaar in wat voor de regio in Odenwald een geheel nieuwe bedrijfstak was.

Het assortiment omvatte notitiehaakjes, pennenveren, inktoplossers, briefopeners en boekensteunen. Later werd het assortiment uitgebreid met postzegelhouders, briefklemmen, schrijfplaten, kaarthouders en schrijfgereedschap.

Eersteklas kwaliteit en vakmanschap lagen de stichter van het bedrijf na aan het hart. Bovendien was er de betrokkenheid van de eigenaar bij de werknemers, die naar de maatstaven van die tijd ongebruikelijk was. Zo werden reeds twee jaar na de oprichting van het bedrijf de gezinnen van de dienstplichtige werknemers tijdens de Eerste Wereldoorlog zoveel mogelijk gesteund; in 1919 werden de werknemers tegen kostprijs van brandstof voorzien. Tegen de tijd van het 25-jarig bestaan had MAUL al 160 werknemers.

Generatie II: De bedrijfsuitbreiding

Fritz Scharmann, Management 1953-1971
Justus Sennert (die ook hoofdbestuurder was) uit Zell an der Stanze rond 1950

In 1923 trad ingenieur Fritz Scharmann toe tot het bedrijf en in 1953 nam hij de leiding over na de dood van zijn schoonvader Jakob Maul.

Door zijn inzet voor nieuwe producten en zijn consequente en rechtlijnige bedrijfsbeleid heeft hij de onderneming geholpen een sterke marktpositie in binnen- en buitenland te verwerven.

In zijn tijd werden verschillende structurele veranderingen doorgevoerd, waaronder nieuwe gebouwen voor de gereedschapsmakerij en assemblage, evenals de lakstraat, en later de bouw van een nieuw gebouw op het naburige terrein met 1.100 m² vloeroppervlak en 2.250 m² vloeroppervlak voor opslag van grondstoffen, stansen en assemblage.

Het begin van de wereldwijde economische crisis werd overwonnen met exportleveringen, die goed waren voor meer dan 60 procent van de verkoop. In 1931 werd begonnen met de productie van het strategisch belangrijke productgebied van de briefweegschalen. Daarnaast waren er geschenksets voor het bureau en vanaf 1956 telefoonarmen. In 1970 nam het bedrijf Zeller de productie over van het bedrijf Ph. J. Maul in Hamburg, waar Jakob Maul tot 1912 had gewerkt. Er werden drie dubbele slaapzalen voor de werknemers van het bedrijf en een steunfonds voor de werknemers opgericht.

Generatie III - De verdere ontwikkeling

Werner Scharmann, Management 1971-2004
Helmut Scharmann, Management 1971-2004
Walter Scharmann, Management 1971-2004

De drie zonen van Fritz Scharmann, Werner en Hellmut en Walter waren actief in het bedrijf vanaf respectievelijk de jaren 50 en 60. Terwijl Werner Scharmann na de dood van zijn vader de hoofdverantwoordelijkheid overnam, had Hellmut Scharmann de leiding over de productieafdeling. Walter Scharmann was verantwoordelijk voor de gebieden administratie, inkoop en organisatie.

Onder leiding van de drie broers is er veel geïnvesteerd in de toekomst om het bedrijfsconcept te kunnen blijven waarmaken. De nadruk lag op hoge kwaliteit en een goed ontwerp van de producten, kosteneffectieve productietechnologie in werknemersvriendelijke productiefaciliteiten, snelle en betrouwbare klantenservice door gekwalificeerde medewerkers en nauwe samenwerking met de handel in kantoorbenodigdheden.

In de jaren 70 werd begonnen met de productie van kunststof onderdelen door de bouw van een productiecentrum. Dit maakte het mogelijk het productieproces te rationaliseren via korte transportroutes. Bovendien werden aanzienlijke middelen vrijgemaakt voor de ontwikkeling van nieuwe producten en de vervaardiging van werktuigen. De prijzen die werden gewonnen voor goed productontwerp gaven een extra impuls aan de verkoop.

Het assortiment bestond voornamelijk uit briefweegschalen, archiefsystemen en, last but not least, telefoonzwenkarmen en concepthouders. Voor het eerst konden elektronische weegschalen voor brieven, pakjes en pakketten volledig uit eigen productie worden geleverd.

In 1987 werd het 75-jarig bestaan van het bedrijf gevierd met een groot feest. De commanditaire vennootschap werd omgezet in een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

Generatie IV - De verdere ontwikkeling

Stefan Scharmann, Gedelegeerd Bestuurder sinds 1996
Buigpers voor flipcharts bij MAUL

Met Stefan Scharmann gaat het bedrijf de 4e generatie in. Aanvankelijk leidde hij samen met Winfried Brand (techniek) en Hermann Stühn (fabriek Kirchen) het bedrijf het volgende millennium in. Sinds 2004 is hij de enige gedelegeerd bestuurder. In de jaren negentig was samenwerking het strategische thema. Er werden partners gevonden in verkoop, aankoop, productie en ontwikkeling met wie gemeenschappelijke sterke punten werden gebundeld.

In 2001 verwierf Jakob Maul GmbH alle aandelen van het bedrijf HEBEL. Een nieuw opgericht stanscentrum verhoogde de efficiëntie van de productie van metalen onderdelen aanzienlijk. De elektronische planning en controle van de productie (PPS) ging van start. In 1994 werd een nieuwe productiehal in gebruik genomen, de poedercoating werd onder milieuaspecten uitgebreid. In 2004 werd een productie- en opslaghal gebouwd in Kirchen en een magazijn in Zell. Sindsdien heeft MAUL een totale bebouwde oppervlakte van 18.000 m².

In het begin van de jaren 90 werd de ontwikkeling van de nieuwe schermondersteuningsreeks voltooid. In 1999 introduceerde MAUL de eerste zuivere briefweegschaal op zonne-energie ter wereld. Voor het eerst waren er weegschalen op zonne-energie beschikbaar tegen prijzen die vergelijkbaar waren met die van weegschalen op batterijen. Door de competenties van MAUL en HEBEL te combineren, ontstonden vele innovaties op het gebied van presentatie/moderatie. De eerste door MAUL ontwikkelde en geproduceerde ledlamp werd gepresenteerd. Met meer dan 50 armaturen en een professionele catalogus presenteerde MAUL zich in 2012 als een complete leverancier van kantoorverlichting.

Verschillende projecten voor het personeel werden gelanceerd: de invoering van een nieuw vergoedingssysteem en bijvoorbeeld de projectgroepen 'Aankoopvoordelen' en 'Gezondheidsprogramma'. De vlakke hiërarchie, het groepswerk, de intensieve doelstellingsbesprekingen, de bonusuitkeringen en de winstdeling zorgen ervoor dat de gekwalificeerde MAUL-medewerkers de handen ineenslaan en de bedrijfsdoelen consequent bereiken.

MAUL heeft momenteel ongeveer 1200 producten in zijn gamma en produceert met 190 werknemers op twee Duitse locaties. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan in 2012 worden de doelstellingen van Jakob Maul - het vervaardigen van Duitse merkproducten van topkwaliteit en het bieden van zekere banen voor de mensen in de regio en een stabiel levensonderhoud voor hun gezinnen - al meer dan 100 jaar nagestreefd.